Ebeveynler için en zor kararlardan biri çocuğunun ilkokula başlayıp başlamamasıdır. Özellikle 2 yaşından ya da 3 yaşından itibaren okul öncesi eğitimi alan ebeveynler artık çocuklarının bu eğitimden yıllardır sıkıldığını, yeni şeyler öğrenemediğini ve öğrendiklerinin basit kaldığını düşünür, gözlemlerleriyle ilkokula başlayıp başlamamasının önemli olduğunu düşünürler. Ancak bu durumun çocuğunun ilkokula hazır olup olmadığını göstermediğini unutmayın.
Okul olgunluğu değerlendirmelerinde fiziksel olgunluk için kalem tutma, ip atlayabilme gibi beceriler değerlendirilir. Bilişsel olarak haftanın günlerini bilmesi, 20'ye kadar sayabilmesi, doğum gününü bilmesi gibi kazanımlar değerlendirilir.
En önemli değerlendirme sosyal beceri değerlendirmesidir. Çünkü hem 5 yaşında hem ve 7 yaşında çocuklar aynı sınıfta eğitim görmekte ve sosyal ilişkiler kurmaktadır. Yaş farkının getirdiği dezavantajlar ortaokul ve lise yıllarında da devam etmektedir.
Çocuğunuzun okula başlamasına istekli ve kararlıysanız şu durumları değerlendirmeniz önerilir:
- Kendi başına tuvalet ihtiyacını karşılayabiliyor mu? (Pantolonunun fermuarını çekebiliyor, düğmesini ilikleyebiliyor, hijyenini sağlayabiliyor mu?)
- Oyun kurabiliyor mu?, Oyunlara dahil olabiliyor mu?, Oyunlara alınmadığı zamanki davranışı boyun nedir? (Boyun eğme, yeni oyun kurma, küsme)
- Yemeğini yaşına uygun bir hızda yiyebiliyor mu?
- Duygularını tanıyarak ifade edebiliyor mu?
- İhtiyaç duyduğu zaman bir yetişkinden yardım talep eder mi?
- İlkokula başlamak dışında hayatında başka bir değişiklik var mı? ( Kardeş doğumu, boşanma, taşınma vb)
- Kendinden büyük çocuklarla olan diyalogları takip edebiliyor mu? Esprileri anlayabiliyor mu?