Ergen kelimesi Latince "büyümek" anlamına gelen adolescere kelimesinden gelmektedir. Yetişkinler için kullanılan "ergin" kelimesi gelişimini tamamlamış, olgunlaşmış anlamına gelmektedir. Jeffrey Arnett, 18-25 yaş aralığındaki eğitimi tamamlama, meslek sahibi olma, aile kurma ve anne baba olma gibi rollerin ikinci dünya savaşından sonraki değişimiyle bu yaşantıların 2000'li yıllarda yirmili yaşların sonlarına doğru ilerlediğini belirtmektedir. Bu nedenle Arnett'in 18-25 yaş aralığı bireyler için ne ergen ne yetişkin olarak tanımlayamadığı için "beliren yetişkinlik" kavramını ortaya atmıştır. Bu dönem yetişkinliğe hazırlığın yapıldığı dönemdir (Türktan, 2016).
Gelişen ve değişen hayat koşullarıyla birlikte anne baba tutumları ve çocuk yetiştirme bakış açısı değişti. Aynı evde yaşayan bir büyükanne ya da büyükbaba, çocuğuyla torunu arasındaki ilişkiyi çok yabancılamakta. Anne babalarsa, kendi ebeveynlerinden farklı bir tutum sergilemek istese de tam olarak ebeveynlik tutumlarından emin olamamakta. Çünkü maruz kaldıklarının işe yaramadığını ya da sağlıksız olduğunu tecrübe etseler de kendi tutumlarının etkisinin sonuçlarını da henüz göremediler. Ebeveyn tutumları, ergen psikoloğu olarak en yoğun çalıştığımız konu. Ekran kullanımı ve süresi, sınırlar, akademik sorumluluk, ev içi sorumluluk alma, şiddetsiz iletişim, sigara-alkol-madde kullanımı. Ergenlerle çalışırken sadece çocukla görüşebildiğimiz gibi bazı seansları tüm ailenin katılımıyla aile danışmanlığı olarak gerçekleştirmekteyiz.
Ergen psikoloğuolarak en sık destek alınan konular; akademik sorumluluk alma, sınav stresi, iletişim kopukluğu, sosyal ilişki geliştirememe, ekran ve oyun bağımlılığı, öfke patlamaları ve nöbetleri, akran zorbalığına maruz kalma vb.
Özellikle birden fazla çocuğu olan ailelerde genellikle bir çocuk ergenlik dönemindeyken diğeri/diğerleri ilkokul ya da okul öncesi dönemde olur. Anne babalar aynı anda çok farklı yaş dönemlerine ebeveynlik yaparlar. Küçük çocuklarla içinde bulundukları dönem özellikleri nedeniyle; ergenlik dönemindeki çocuğa göre daha çok temas sever, daha kolay kurallara uyar, daha kolay iletişim kurar. Bu fark kıyaslama yapıldıkça ergen çocuğa ebeveynlik daha da zorlaşır. Ergenlik dönemini "fırtınalı-gerginlik" dönemi olarak etiketleyerek, çocuğun her davranışını bu döneme bağlamak çoğu zaman gerçek ihtiyaçların gözden kaçırılmasına ya da ihmal olmasına neden olmaktadır.
Kaynak: Türktan, Ş. (2016). Yaşam Dönemleri Ve Yaşam Dönemlerine İlişkin Farklı Yaklaşımlar. Kurtyılmaz, Y. (Ed.). Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Yayınları.