Anlaşılmak her insanın ihtiyacı. Bir bebek anlaşılmaya ihtiyaç duyar ki fiziksel ve duygusal ihtiyaçları karşılansın. Bir çocuk, bir genç, bir yetişkin, bir yaşlı.. Özellikle yakın ilişkiler içinde olduğumuz kişiler tarafından anlaşılmak oldukça huzurlu hissettirir.
5 ipucuyla bir dinleyici olarak nasıl daha iyi anlayabilirim?
1. Dikkatimi sadece konuşan kişinin anlattıklarına veririm. Vereceğim cevaplara ya da soracağım sorulara odaklanmam.
2. Onunla olduğumu, anlattıklarına ve duygularına saygılı olduğumu hissettirebilmek için göz teması kurarım, vücudum konuşan kişiye dönüktür. Ekrana dokunmam ve bakmam.
3. Anlattıklarıyla ilgili duyguları da içeren bir özet yaparım ("Çocuğunun ödev yapmayı geç saatlere bırakması strese sokuyor". "Yıllık iznini planlamadığın şekilde geçirecek olmak üzücü".)
4. Hemen çözüm üretmenin iyi bir arkadaşlık, iyi bir ebeveynlik, iyi bir partnerlik olmadığını bilirim. Hemen çözüm üretmek genellikle anlatan kişiye kendisini anlaşılmamış ve değersiz hissettirir. Çoğu zaman sadece anlaşılmak adına anlatma ihtiyacı olur, çözüm bulunması adına değil. "Sana daha iyi hissetmen için nasıl yardımcı olabilirim?" sorusu sihirlidir. Empatik, kişisel sınırları koruyan, anlaşılmış hissettiren mesajlara sahiptir.
5. Anlatılan konuyla ilgili kendi tecrübelerimi hatırlayabilirim. Ancak dinlediğim kişinin anlatacaklarının bitmesini beklerim.